maanantai 11. elokuuta 2008

Wikit tiedonlähteenä

Selailin eri wikejä ja wiki-indexistä poimin sattumanvaraisesti wikin, jonka sisällön ajattelin liittyvän kiinnostuksiini WikiStoryn. Wikissä ideana oli jakaa tarinoita - kirjoittaa, muokata toistensa kirjoituksia, kirjoittaa arvosteluja ja keskustella. Kirjoituksiin voi myös varata oikeuden estää muilta tekstiensä muokkaaminen. Selailin sivuja, mutta en kuitenkaan innostunut. Wiki oli aloitettu vuoden alussa, eikä siihen kovin paljon ollut kertynyt uusia sivuja. Tällainen sivusto voisi toimia muutenkin kuin wikinä. Jos olisin itse toimittamassa kyseistä wikiä, lisäisin sinne kirjoitus- ja kirjoittamisen ohjeita. Saattaisi soveltua hiukan muunneltuna lasten ja nuorten kirjoittamisoppaaksi. Siinäkin tapauksessa sivuston tulisi olla elävämpi.

Librarywikistä tutkin ensin libsuccess sivustoa. Sivulla kirjastonhoitajat jakavat hyviä käytäntöjä. Tätä wikiä on linkitetty mm. koulukirjastojen sivuilta hyvänä saittina. alaskan koulukirjastoyhdistyksensivuilta löytyy linkkekjä käyttökelpoisempiin wikeihin koulumaailmaa ajatellen. No, ideahan tietenkin on sekin, että ennemmin kuin yrittää kampanjoida ja kerätä rahaa koulukirjastolle uusiin kirjoihin, kannattaisi opettaa lapset ja aikuiset kohtelemaan kirjoja hyvin :), tai että jokainen voisi adoptoida yhden hyllyn kirjastosta, jonka kirjat pitäisi sitten ojennuksessa ja aakkosjärjestyksessä :).
Näitä ideoita jakelee Ms. Turk kirjastonhoitajawikissään.
Koululuokan oppimisympäristönä toimii grandviewlibrarywiki. Tämän sivun idea on hyvä: eri luokka-asteittain on tarjolla opetusmateriaalia ja tuntisuunnitelmat. Wikissä on myös oppilaiden blogit. Yllätyksetöntä on, että kaikki wikiä toimittavat opet ovat naisia. Wikin etusivu on värikäs ja antaa odottaa enemmänkin. Yleisesti ottaen wikit ovat melko värittömiä ja siten eivät mielestäni riittävän houkuttelevia esimerkiksi lasten osallistamiseen. Jokainen voi kokea ulkoasun myös haasteena.

Asiakkaille suunnatut kirjastowikit joita tsekkasin olivat melko samanlaisia: katalogeja, online-linkkejä, aihepiirien mukaisia linkkiluetteloita, ohjeita tiedonhakuun. Uutishakemistot ja paikallistieto olivat plussaa. Näitä on toteutettu kotisivuina Suomessakin, ehkä hauskemmin tavoin.

Niistä kirjastowikeistä, jotka on suunnattu kirjastojen väliseen ideavaihtoon parhaimmaksi havaitsin Oregonin kirjaston wikin.

Ei kommentteja: