Luin Stewart Maderin kirjoituksen wikin käytöstä kokouksissa ennen,niiden aikana ja jälkeen. Enpä voi muuta kuin sanoa, että jospa suomalaiset saataisiin oppimaan tehokkaampia kokouskäytäntöjä. Wiki voisi olla hyvä väline siihen. Yleensäkin olen aina harmissani kun olen saanut esityslistan, jossa on enimmillään vain otsakkeet, mutta ei mitään valmisteltua saati etukäteistietoa tai taustaa käsiteltäviin asioihin. Aikaa menee todella hukkaan tehottomissa kokouksissa. En näe muuta estettä Maderin vinkkien toteutuksille suomalaisissa yhteisöissä kuin muutosvastarinnan. Hyvä idea on myös jakaa sihteerin vastuuta usealle ja vastuuttamista seurannasta. Joskus vuosia sitten tapanani oli herätellä lautakunnan jäseniä täytättämällä kokouksen jälkeen itsearviointilomake, jossa itse kukin vastasi miten oli mielestään vaikuttanut kokouksen kulkuun, valmistautunut etukäteen, ottanut selvää asioista jne. Wiki on mainio väline. Kokouspäätösten seurannan ( ja siihen vastuuttamisen ) wikin avulla kokouksen jälkeen luulisi tehostavan päätösten toimeenpanoa. Työpaikkapalavereissa hyvinkin.
Puheenjohtajan ( wikin vastuuhenkilön) kierrättäminen myös hyvä idea.
Mietin mikä olisi sellainen kokous, mitä ei voisi siirtää wikiin - valtuuston kokous? - enpä tiedä.
Kimppakirjastojen yhteisiin käytäntöihin liittyvät palaverit siirtäisin mielelläni wikiin. Käytännöt kun nousevat esiin juuri käyttötilanteissa - on helppo saman tien kommentoida ja vertailla/vaihtaa mielipiteitä ja sopia. Kun on matkannut kaksi tuntia kokoukseen, ei enää muista kaikkia pikkupulmia, joskus ei isompiakaan. Kokouksissa nousee kaiken aikaa uusia, muita asioita esille, joita ei ennakoinut. Wikissä pysytään saman ongelman parissa. Tämä kysymys on näemmä kiinnostanut monia.
tiistai 12. elokuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Hei hienoa että joku muukin kokee että kokouskäytännöt vaikuttavat aika dorkilta ja yrittää virkistää niitä ja saada niihin jotain tolkkua. Periaatteessahan kokous on hieno ja ihana tilaisuus, mutta käytännössä kaikkia kiinnostaa lähinnä pakoon pääsy.
Olisikohan kuitenkin niin, että on kahdenlaisia ihmisiä. Nimittäin sellaisia jotka eivät viihdy kokouksissa sekä sellaisia, jotka viihtyvät ja ovat harmissaan siitä, että muut eivät näe niiden perimmäistä hienoutta. Taidan kuuloa jälkimmäiseen sorttiin.
Kyllä minäkin viihdyn kokouksissa, mutta silloin kun ne ovat tehottomia ( ja niinkuin sanoit jotkut eivät ymmärrä sen perimmäistä hienoutta = yhdessä luovuilemista (?))niin tuntuu,että on vain turtunut. Jos kaikki tai edes jotkut vähän valmistautuisivat etukäteen ja heittäisivät ideoita kehiin, niin se jo auttaisi. Tämä on vähän sama kuín se EmptyPage -ongelma , ihmiset pelkäävät tyhjää tilaa. Itse muistan yhden oman epäonnistuneen ideariihen, joka aloitettiin tyhjillä papereilla, Olisi ollut helpompi kun olisi ollut jotain alkupalaa, jota jalostaa tai kyseenalaistaa.
Kenen tehtävä? kokoonkutsujan, valmistelijan, esittelijän ( kuin olisi ollut myös tuossa epäonnistuneessa tilanteessa, jossa se olisi ollut minä:(.)
Siinäkin oli kyse siitä etten muka halunnut ohjailla muita. Mutta jos kaikki saadaan saman toimintatavan taakse niin sitten se sujuu - eikö vain:) . ..luulisin...
Lähetä kommentti