tiistai 12. elokuuta 2008

Ajanvietepelaaminen

Ajanvietepelaaminen on ihan hyvä suomennos casual gaming -termille. Aikaa saa vietettyä pelaamiseen jos sitä vain on. Ymmärrän hyvin peleihin koukuttumisen. Amerikkalaisen tutkimuksen rinnalle olisi mielenkiintoista saada vertaileva suomalainen tutkimus. Tiedän nuoria, jotka pelaavat ja ovat koukuttuneet jopa riippuvaisuuteen asti peleihin. Hyviä pelejä on niin verkosta ladattavissa kuin vanhanaikaisilla rompuillakin. Kirjastossamme nuoret pelaavat lähinnä jalkapallo- ja jääkiekkopelejä. Runescapea vain harvoin. Iltaisin ei kovin paljon nuoria kirjastossa enää näy - suurin osa yläkoululaisista on mennyt koulukyydeillä koteihinsa. Opettajien kertoman mukaan moni on aamuisin väsynyt - usein se johtuu yöaikaan pelaamisesta.
Tutustuin Aapelin tarjontaan. Tutustumishetkellä saitilla oli yli 10 000 pelaajaa. Tunnuksen luoneita 160 000. Yritin kokeilla biljardia ja "poks" -peliä. Jälkimmäisessä oli eri vaikeusasteita ja tilastot kaikkien aikojen ennätyksistä. Ennätykset eivät minua sen enempää innostaneet - pelin latautuminen kesti yli puoli tuntia- sitä ennen jouduin asentamaan java-päivityksiä, mikä myös kesti melko tovin.
Aikaa ei nyt riittänyt syvempään perehtymiseen. Pelien ympärille näyttää muodostuvan yhteisöjä - se on varsin luonnollista. Kerääntyväthän ihmiset puistossakin seuraamaan puistoshakkia.
Kymmenisen vuotta sitten Itä-Suomessa Pertunmaalla paikallisen baarin vakioasiakkaat kävivät lainaamassa kirjastosta shakkilautaa ja nappuloita viikonloppulainaan.

Itse pelaan joskus japanilaista shakkia shogia cd-ltä koneella. Myös Go-peli minulla on, mutta se vaatii enemmän keskittymistä ja siihen pitää uudelleen ja uudelleen perehtyä ( On muuten juuri ilmestynyt Go-taitopeli Olli Markkasen suomentamana ja Mäntykustannuksen kustantamana, mainio, selkeä opus).

Pelit ovat hyvä keino myös ikääntyville - äitini pelasi tietokoneella pasianssia. Tyttärelleni lääkäri määräsi karsastukseen puolituntia tietokonepelejä vasemmalla silmällä päivittäin.

Roolipelit ovat nuorison ja nuorten aikuisten suosiossa. Näyttäisi, että niiden harrastajat suosivat myös fantasia- ja scifikirjallisuutta.

Ei kommentteja: